Mit jelent a "békepárti" koncepció?
2024. május 30. írta: Libertas

Mit jelent a "békepárti" koncepció?

/Libertas - egy politológus naplója/

A békepárti koncepció kifejezés kapcsán mindig az ukrajnai háború képe jelenik meg előttünk, hiszen a kormányzat (és kommunikációs holdudvara) kizárólag ebben a kontextusban használja ezt a szókapcsolatot a médiában. Pedig közben magyar katonák Afrikába küldéséről hoztak parlamenti döntést a csádi kiküldetést elfogadva (143 igen, 30 nem és 2 tartózkodás mellett).

Akkor most hogy is van ez? A békepárti magyar kormány több száz magyar katonát indít háborúba csak éppen Afrikába és az úgy már rendben van? 

haboru.jpg

A kép forrása: www.webradio.hu

Ugyancsak érdekes felvetés, hogy ha elfogadnánk a Fidesz álláspontját és mondjuk megvonná a támogatását Amerika illetve Európa is Ukrajnától (amit a Putyin-Orbán páros annyira szeretne) annak vajon békét szolgáló hatása lenne a világban? Vagy inkább a ukránok magára hagyását követően meginduló orosz lerohanás (és az ukrán városok elfoglalása) azt üzenné minden diktatúrának, hogy nyugodtan rohanja le szomszédját, azt úgyis eltűri majd a világ. EZ a világbéke felé mutatna?

Másrészt egy ukrajnai orosz megszállás, majd az ezt követő megtorlás, véres elnyomás békés helyzetet teremtene vajon keleti szomszédunknál? A később várható ukrán felkelések, állandó fegyveres kísérletek az oroszok kiűzésére békét hoznának arra a népre és országra? EZ lenne az orosz-magyar békekoncepció Kelet-Európa és a világ számára?

Kérdés az is, hogy van egyáltalán ÖNÁLLÓ magyar koncepció? Vagy a magyar diplomácia és külügyminisztérium valójában a moszkvai politbüro (és FSZB) kihelyezett irodája Budapesten? Vajon tényleg az oroszoknak dolgoznak kormányunk szorgos diplomatái (külügyminiszterünkkel együtt, aki nyíltan példaképének tekinti Szergej Lavrovot)?

Visszatérve a békepártiságra. Béke csak úgy lehetséges, ha az agresszor leáll és nemzetközi garanciák mellet élni és működni hagyja szomszédait, többek között Ukrajnát. Ennek esélye sajnos jelenleg csekély, az orosz gazdasági és katonai potenciál sokkal nagyobb annál, mint amit előzetesen gondolt a világ. Széles-körű nemzetközi összefogás tudja tehát csak ezt kikényszeríteni. EZT ismerte fel Európa a magyar kormányt kivéve.

De békére akkor is szükség van ebben az egyben igaza van a magyar kormánynak csakhogy nem Putyin békéjére. Azt már jól ismerik a környező államok.

libertas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://libertas.blog.hu/api/trackback/id/tr1118417375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása