Orosz érdekek szolgálatában
2024. június 02. írta: Libertas

Orosz érdekek szolgálatában

/Egy politológus naplója/

Érdekes, hogy mennyire bizonyítást nyer a politikában az a pszichológiai tétel, hogy az emberi természet gyakran ellentétekkel kompenzál. A kormányzat szuverenitásunk megsértésével és idegen érdekek kiszolgálásával vádolja folyamatosan az ellenzéket miközben éppen ő maga követi el ugyanezt csak éppen Moszkvát szolgálva.

orosz_erdekek.jpg

A kép forrása: portfolio.hu

Miniszterelnökünk mindent megvétóz az EU-ban, amit Oroszország szeretne hogy megvétózzon és minden megszavaz amit az oroszok kérnek tőle. A magyar vezetés szolgai módon hűbérese Putyinnak, amit nem ért a világ. Miért csinálhatja mindezt a magyar kormány? Miért lehet célja egy független államnak egy másik ország érdekeinek teljes kiszolgálása?

A válasz lehet egyik oldalon anyagi érdek, annak figyelembe vétele, hogy Magyarország valamiféle hasznot lát ebből a furcsa külpolitikai doktrinából. A másik lehetőség: a személyes anyagi érdek, vagyis hogy egy adott legfelső szűk kör anyagi jutalmazásban részesül Moszkvából. Én egyiket sem hiszem. Miniszterelnökünk ugyanis az egyik leggazdagabb Európában, hazánk gazdasági kapcsolata pedig Oroszországgal nem olyan jelentős, hogy az önkéntes alávetésünk uralja külpolitikánkat. Németországgal például sokkal erősebbek a gazdasági kapcsolatok, Orbán mégis utálja Olaf Scholzot és eszébe sem jut szolgálni őt.

Milyen lehetőség marad tehát? Egyértelmű a válasz: a félelem. Miniszterelnökünk egyszerűen fél Oroszországtól és Vlagyimir Putyintól, aki híres arról, hogy valóban képes eltüntetni azokat, akiket ellenségének tart. De mennyire lehet a magyar érdekek képviselője egy olyan vezetés, mely egy másik országnak dolgozik és retteg annak vezetőjétől? Semennyire.

Az orosz külpolitika egészen komoly érdekkört alakított már ki Európában, amiben benne van már Szlovákia (Fico) és Szerbia is (Vucic) illetve számtalan szovjet utódállam vezetése is. Jelenleg az orosz kémhálózat a legkiterjedtebb kontinensünkön és az orosz hacker-hálózat a legnagyobb az egész bolygón. Az orosz expanzió megállíthatatlannak tűnik egyelőre. Ha kiszolgáljuk őket, ha nem. De Magyarország egyelőre a kiszolgálás útján halad. Ennyit a szuverenitásunkról.

libertas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://libertas.blog.hu/api/trackback/id/tr8618419515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2024.06.02. 13:33:20

Az anyagi érdek és a félelem mellett lehetséges ok még a meggyőződés is. Orbán bosszút akar állni az őt semmibe vevő európai uniós vezetőkön, így Putyin mellé áll mindenben. Ez is elképzelhető ok az orosz-pártiságra.
süti beállítások módosítása