Szabadság-szobor
2024. május 21. írta: Libertas

Szabadság-szobor

Libertas latin eredetű szó. Jelentése: a szabadság megszemélyesítése. Női alakban ábrázolták, fején babérkoszorúval, jobbjában hosszúkás sapka, baljában lándzsa és bőségszarv.

Libertas a szabadság istennője a római mitologiában. A beneventurni ütközet (Kr. e. 214) után, melyet Róma csak fölszabadított rabszolgái segítségével nyert meg, templomot emeltek Libertas tiszteletére az Aventini-halmon. A római érmeken a L. szép nőalak, mely kezében egy csúcsos föveget (pileus) tart, amelyet a fölszabadított rabszolgák is, mint szabadságuk jelvényét, viselni szoktak.

A New-Yorkban álló Szabaság-szobor egy fáklyát tart a jobb kezében.  A szobor mintája: A szobor mintája Eugéne Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének főalakja volt. 

szabadsagszobor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://libertas.blog.hu/api/trackback/id/tr8418410233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása